Epilering/Diatermi

Epilering/Diatermi Elektrisk epilering innebär permanent hårborttagning med steril engångsnål. Nålen förs ner i hårets follikel och med hjälp av svag ström förstörs hårsäcken och på så sätt förlorar den sin förmåga att bilda ett nytt hår. Elektrisk epilering används framför allt i ansikte för att ta bort generande hårväxt. Håret måste vara i tillväxtfas för att det ska fungera. Första gången ingår alltid 15 minuter konsultation. Epilering har funnits sedan 1875 och det är en väl dokumenterad och säker permanent metod. Epilering är den enda metod enligt Socialstyrelsen som ger permanent resultat. Med permanent resultat menas att alla hårstråna som behandlas garanterat försvinner för alltid, oavsett om det är ljusa, mörka, grova eller tunna hårstrån. En del hårstrån försvinner vid första behandlingen, men några måste behandlas om igen. I och med att vi behandlar hårstrået under hudytan, finns det en viss felmarginal. Vissa hårstrån måste därför behandlas flera gånger.

Diatermi (som betyder genom värme) tar man bort ytliga kärl i ansiktet. Med hjälp av en steril engångsnål bränner man bort det ytliga kärlet . Kärlet kan försvinna direkt vid behandlingen, beroende hur stort det är, men lika ofta försvinner det successivt under de kommande dagarna. kroppen rensar då bort de koagulerade kärlet. Försvinner inte kärlet på någon vecka, kan man göra ett nytt försök efter 3-4 veckor efter den första behandlingen. Man bör undvika solljus tills huden är helt återställd annars kan det uppstå pigmentförändringar. Använd solskydd minst 4 veckor efter behandling. Det första dygnet efter behandling ska man undvika aktiviteter som får kärlen att vidga sig som ex träning, dusch och tvätt i hett vatten samt bastu. Det finns en liten risk för ärrbildning, men sker väldigt sällan.

/Karin Hudterapeut, Kompaniet